Skip to contentSkip to left sidebar Skip to footer

Cultură şi proiecte

Biblioteca comunei Valeni a fost reînfiinţată în 2007, când avea un număr de 1200 de volume. Funcţionează  în incinta căminului cultural vis-à-vis de cabinetul medical, cu vedere la strada Ecaterina Stărcea.

Din anul 2008, biblioteca si-a mărit numărul volumelor printr-o donatie a Bibliotecii Judeţene “G.T.kirileanu” Piatra Neamţ.

Activitatea bibliotecii este coordonată de bibliotecar Ursărescu Ramona Elena.

Biblioteca are incheiate acorduri de parteneriat şi colaborări cu toate instituţiile din comună: primărie, şcoală, punct de acces public la informaţie şi este partener al Grupului de Acţiune Comunitară încă de la înfiinţarea acestuia, participând la toate activităţile desfăşurate şi fiind şi colaborator la ziarul local “Foaia Vălenilor”

In anul 2009 biblioteca comunală Văleni a aplicat pentru intrarea în programul “Biblionet-lumea în biblioteca mea”.
Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita romanilor accesul gratuit la informatie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne in Romania. Prin cursurile de formare si tehnologia furnizata, Biblionet va ajuta bibliotecile sa asigure servicii in comunitatile locale sub forma unui parteneriat intre IREX, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), autoritatile locale si nationale si bibliotecile din tara. Pentru a-si atinge acest obiectiv, Biblionet se va  concentra pe patru componente principale ale programului:


1.FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMATIE:
2. 
PREGATIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:
3.  PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITATI:
4.  ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:
Astfel prin acest program biblioteca a fost dotat dotată cu patru calculatoare cu acces la internet, un videoproiector cu ecran de proiecţie, un scanner, care sunt la dispoziţia utilizatorilor bibliotecii.

Volumul de carte al bibliotecii a crescut continuu din 2008 până astăzi ajungând la 5611 de volume la sfârşitul anului 2011, volume achiziţionate atât din finanţare bugetară, cât şi din donaţii de la diverse persoane şi de la Biblioteca Judeţeană „G.T.kirileanu2 Neamţ.

Dovadă a bunei colaborări dintre bibliotecă şi instituţii stă şi proiectul ”Elevul de astăzi, artistul de mâine”, proiect cu finantare nerambursabilă care va contribui la procesul de dzvoltare cultural locala si comunitara

Comunitatea Valeni se numara printre cei 33 de castigatori ai programului de granturi eCULTURA . Proiectul “Elevul de azi, artistul de maine” câştigând pe locul doi la nivel naşional.

Biblioteca comunală Văleni a depus acest proiect în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII Văleni şi Biblioteca “Vasile Alecsandri” Traian din judeţul Bacău. Prin implementarea activităţilor din cadrul proiectului nostru ne-am propus să contribuim la creşterea capacităţii comunităţii locale de a participa la activităţi culturale, îmbunătătirea abiblităţilor şi competenţelor TIC atât a bibliotecarilor, venind în sprijinul diversificării şi creării de servicii noi care se pot desfăşura în cadrul bibliotecii, cât si a beneficiarilor prin furnizarea de servicii culturale moderne către ei si membrii comunitatii locale. Astfel, prin reuşita implementării acestui proiect vor beneficia de activitati cultural – educationale un numar de 30 de elevi din clasele I-VIII cu rezultate bune si foarte bune la invatatura, 10 din comuna Traian si 20 din comuna Valeni, care nu au acces la tehnologie din cauza situatiei materiale si sociale sau din alte cauze.

Biblioteca îşi propune să menţină linia pe care a mers până acum continuând colaborările cu instituţiile din comună şi cu parteneri externi.

 

Bibliotecar   Ursărescu Ramona Elena, din ianuarie 2008.

  

 

Văleni pe locul 2 la eCULTURA

„Să învăţăm să fim artişti”26 iunie “Ziua internaţională împotriva traficului şi consumului illicit de droguri”

Comemorare ziua de naştere Vasile Alecsandri – în cadrul proiectului „Elevul de astăzi, artistul de mâine

Promovare Proiect „Elevul de astăzi, artistul de mâine”

Vizită între parteneri în cadrul proiectului „Elevul de astăzi, atistul de mâine”

Vizită între parteneri în cadrul proiectului „Elevul de astăzi, artistul de mâine”

Joaca de-a artistul

Calendare virtuale realizate în cadrul proiectului „Elevul de astăzi, artistul de mâine”

Poeţii în ochii copiilor – ultima activitate

 Proiectul „Elevul de astăzi, artistul de mâine” – un succes

Sari la conținut